9.11. - soubory a složky

09.11.2011 11:50

Data jsou v počítači nejčastěji uložena na pevném disku. Taky už víme, že data mohou představovat programy, dokumenty, obrázky a podobně. Teď si řekneme, jak s daty pracovat.

Soubory a složky

Na pevném disku jsou data uspořádána do souborů a složek. Je to proto, aby se v nich mohl člověk lépe vyznat. Operační systém pak umožňuje jednoduše se soubory a složkami pracovat. Soubory a složky můžeme vytvářet, kopírovat, mazat nebo měnit jejich jméno.

  • Soubory si můžeme představit například jako sešity, učebnice a další školní potřeby. Některé soubory slouží pro čtení, jiné pro zapisování. Také programy jsou uloženy v souborech.
  • Složky (adresáře) jsou vlastně jen přihrádky (šuplíky), do kterých máme soubory rozděleny. Když budeme pořebovat sešit z matematiky, víme, že musíme otevřít šuplík s matematikou a sešit pak snadno najdeme.

Typy souborů

Různé typy souborů od sebe poznáme podle ikony (malého obrázku u názvu souboru).

Na obrázku níže vidíte v levé části soubory uložené ve složce Přírodověda. Je tam Kůň, Mravenec a Opice. Podle ikony jsou to všechno textové dokumenty vytvořené ve Wordu. Pokud se chceme o některém z těchto souborů dozvědět více, můžeme na něj kliknout pravým tlačítkem myši a z nabídky vybrat Vlastnosti. Objeví se karta s informacemi, jako v pravé části obrázku.

Velikost souboru

Na kartě s informacemi o souboru Mravenec vidíte přibližně uprostřed údaj o velikosti. Mravenec má velikost 3,25MB. Je to hodně nebo málo?

Pevný disk má omezenou velikost. Vejde se do něj jen omezené množství souborů a složek. Do psacího stolu s šuplíky dáte taky jen omezené množství sešitů. Proto je dobré o velikosti souborů něco vědět:

  • 1B (jeden bajt) je velmi malý prostor. Soubory jsou obvykle větší. Je to jako by vám na psací stůl přilétlo zrnko písku. Váš zbývající prostor na psaní to téměř neomezí.
  • 1kB (jeden kilobajt) je o něco větší jednotka. Na stole odpovídá například velikosti figurky na hru člověče, nezlob se.
  • 1MB (jeden megabajt) je opět větší. Přirovnáme ho k velikosti učebnice. Do šuplíku se nám takových učebnic vejde ještě pořád hodně.
  • 1GB (jeden gigabajt) je dnes největší běžnou jednotkou. Je to už pořádná krabice a na stole nám může pěkně překážet.

Náš soubor Mravenec z obrázku je tedy docela veliký. Textové dokumenty jsou většinou menší. Asi toho bude v tomto souboru hodně napsáno. Naopak pro uložení filmu by velikost 3,25MB nestačila. Hodina filmu potřebuje přibližně 700MB místa.