15.2. - nebezpečí internetu a spam

15.02.2012 11:50

Prostředí internetu je nebezpečné tím, že se zde anonymně pohybují i lidé, které bychom ve skutečnosti nechtěli nikdy potkat. Za milou zprávou v e-mailu nebo na Facebooku od neznámého člověka se může skrývat podvodník, zloděj i násilník. Proto na internetu neposkytujte nikomu své osobní údaje a pokud by se vám cokoliv nezdálo, promluvte o tom s rodiči nebo ve škole.

Heslo

Pokud jste si založili e-mail (elektronickou poštu), jistě jste chvíli přemýšleli nad tím, jaké vymyslet heslo. Možná vás v tu chvíli nic pořádného nenapadlo a tak jste zadali např.: heslo, 123456, vaše jméno, 00000 nebo podobně. To by byla ale chyba. Pokud se někdo bude chtít do vaší pošty podívat, vyzkouší právě taková hesla. Proto chvíli přemýšlejte a vytvořte heslo, které nebude tak jednoduché odhalit.

Heslo by mělo obsahovat nejen písmena, ale i čísla nebo další znaky.

Spam

Slýcháme to často, ale víme, co to vlastně je?

Pokud nám nejčastěji na email přichází pošta, kterou jsme si nevyžádali a nechceme, aby nám ji někdo posílal, je to spam. Většinou přichází v podobě nějaké reklamy nebo řetězového emailu.

Je dobré vědět, že lidé, kteří spam rozesílají, nás většinou vůbec neznají. Pouze někde našli naši adresu a teď se nás snaží přesvědčit pomocí různých reklamních triků, abychom si koupili právě to jejich zboží. Anebo nám chtějí uškodit tím, že nám virem, který posílají v emailu, zavirují a poškodí počítač.

Nejlepší je tedy umět takový spam rozpoznat, vůbec jej neotvírat a označit jej ve své poště jako Spam. Pokud se nám ale přeci jen stane, že takový spam otevřeme a náš počítač bude napadnut virem, je nutné mít dobrou antivirovou ochranu.

Ochrana před spamem

Jak to udělat, abychom spamy nedostávali a nemuseli se s ním vůbec zabývat? Existuje pár triků.

  • Emailové adresy jsou do spamavých databází (seznamů adres) získávány často pomocí robotů. Ty procházejí webové stránky a sbírají adresy na nich napsané. Zpravidla sbírají vše, co vypadá jako emailová adresa - tedy posloupnost písmen, číslic, pomlček a teček, které obsahují zavináč. Proto se doporučuje vyhnout se psaní emailové adresy přímo na webovou stránku a raději ji opsat nějakým, pro člověka srozumitelným způsobem - např. jmeno(zavinac)domena.cz
     
  • Zvažte, zda je skutečně nutné svůj email svěřovat komukoliv (týká se především webových stránek, upozornění, registrací...).
     
  • U tzv. hoaxu (řetězového dopisu obsahujícího často žádost o pomoc a další rozeslání) je vhodné odesílatele upozornit na omyl a email dále nerozesílat (pokud je v emailu obsažena žádost o hromadné rozeslání současně s žádostí o pomoc nebo o podporu někoho nebo něčeho, jde většinou o podovod nebo hloupý vtip.)