21.9. - v počítači II

21.09.2011 11:50

Součástky počítače vyjmenované v minulé hodině mají tuto funkci:

  • Základní deska vzájemně propojuje ostatní komponenty počítače. Je to tedy základní díl celé skládačky.
     
  • Procesor provádí výpočty,které požadují spuštěné programy. Požadavky přicházejí v řadě a procesor je co nejrychleji vyřizuje. Proto nás u procesoru zajímá jeho rychlost.  Není to příjemné, když na něj musí všichni ostatní čekat.
     
  • Operační paměť využívá počítač pro dočasné ukládání dat, se kterými zrovna pracuje. Pokud se operační paměť přeplní, výrazně to zpomalí počítač. Proto nás u paměti zajímá její velikost (kapacita). Vypnutím počítače se obsah paměti smaže.
     
  • Pevný disk slouží k ukládání dat, která potřebujeme uchovat i po vypnutí počítače. Téměř každý program nabízí možnost uložit si výsledky práce na pevný disk. Stejně jako u operační paměti je pro nás u disku důležitá jeho velikost (kapacita).
     
  • Přídavné karty můžou řešit připojení vnějších zařízení k počítači. Grafická karta se stará o vytvoření a odesílání obrazu na monitor. Důležitá je hlavně pro hráče 3D her a profesionální grafiky. Zvuková karta umožňuje připojit reproduktory. Síťovou kartu využíváme pro připojení k internetu.
     
  • Mechanika CD, DVD slouží k přehrávání hudby, filmů nebo k instalaci programů. Lze ji použít i k přenášení dat mezi počítači, ale dnes už je jednoduší využívat flash disky připojené pomocí rozhranní USB. V minulosti se využívaly diskety.
     
  • Zdroj napájení rozvádí po počítači elektrickou energii. Na jedné straně se připojuje do běžné elektrické zásuvky, z druhé strany vedou dráty do základní desky, pevného disku, CD mechaniky atd.

Další obrázek dostanete na pracovních listech o složení počítače.