30.11. - psaní, prezentace, tabulky

30.11.2011 11:50

Psaní

Napsat si referát nebo dopis, to se bude jednou hodit každému.  K tomu nám může sloužit program Word, který se od začátku roku učíme používat. Už bychom měli umět používat různé druhy písma, vkládat speciální znaky, obrázky a další.

Word je součástí kancelářského balíku programů (Office). Název kancelářský balík se používá proto, že tyto programy sloužily původně ve firmách a v kancelářích. Nám dnes slouží ve škole i doma. Podívejme se na další užitečné programy z kancelářského balíku:

Prezentace

Program PowerPoint se používá pro vytváření prezentací. Prezentace je způseb, jak sdělit výsledky nějakého úkolu ostatním. V programu si pripravíte snímky, které pak ostatním promítáte. Je to podobné tomu, když ukazujete kamarádovi fotky z výletu a k tomu vysvětlujete, co na fotkách je. Do snímků prezentace se dávají obrázky, fotky, ale i stručný text. Vyzkoušíme si to.

Tabulky

Pro vytváření tabulek je v kancelářském balíku program Excel. Do tabulky si můžete zapsat například seznam žáků ve třídě. Jednotlivým čtverečkům tabulky se říká buňky. Buňky vedle sebe tvoří řádky, buňky pod sebou tvoří sloupce.

Úkol může znít: Do sloupce A napište seznam žáků ve třídě, do sloupce B napište oblíbenou barvu žáka (barvu zkuste uhodnout).